Zeven tips om een faillissement te voorkomen

By 6 mei 2012december 8th, 2020Nieuws

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat maar liefst de helft van de mkb-bedrijven bij tegenvallers failliet kan gaan. Veel ondernemers wijten hun financiële problemen aan externe oorzaken. Toch zijn de oorzaken van een dreigend bankroet vaak te vinden binnen het bedrijf zelf. Hoe kunt u financiële problemen herkennen en welke stappen kunt u nemen om een faillissement te voorkomen? Met zeven tips helpen wij u alvast op weg.

1. Houd uw administratie op orde
Een juiste administratie is essentieel om uw bedrijf goed te kunnen leiden en sturen. Een administratie op maandbasis en een dagelijks geactualiseerde debiteurenstand geeft zicht op de cashflow van uw bedrijf. Wat verwacht u aan ontvangsten en wat zijn de verwachte uitgaven? Stel een liquiditeitsprognose op. Zo weet u meteen in welke perioden u een kasoverschot heeft en in welke perioden er een kastekort ontstaat.

2. Leg het ondernemingsplan onder een vergrootglas
Vaart de onderneming nog wel de juiste koers met een plan dat is opgesteld onder andere marktomstandigheden? Is uw businessmodel nog juist? Antwoord op deze vragen kan leiden tot andere investeringen of bijstelling van de organisatiestructuur, product-marktcombinatie, huisvesting en van het personeelsbestand.

3. Voorkom onbetaalde rekeningen

Pas op met slecht betalende klanten of andere vorderingen. Start tijdig met invorderingsmaatregelen om de termijn tussen het versturen van de rekening en het eventueel inschakelen van een incassobureau zo kort mogelijk te houden. Een alternatief of aanvullende maatregel is een kredietverzekering om zeker te zijn van (een deel van) de betaling. Wees overigens selectief met vooruitbetalingen aan leveranciers. Wanneer zij failliet gaan, bent u uw geld kwijt.

4. Ga met een stofkam door uw kosten
Er zijn altijd zaken te vinden binnen uw bedrijf waarvoor u betaalt maar waar u uiteindelijk niets mee doet. Het kan gaan om iets kleins, een abonnement op een tijdschrift, maar ook om grotere kostenposten. Een kostenanalyse betaalt zich altijd terug!

5. Eén BV is geen BV
Een speciaal advies voor de BV-eigenaren: zorg dat uw waardevolle bezittingen, zoals vastgoed of duurzame productiemiddelen, zijn afgescheiden van de risicovolle activiteiten van de onderneming. Gaat de onderneming failliet, dan blijven de duurzame bezittingen die in een andere BV zijn ondergebracht in beginsel buiten het faillissement.

6. Zet geld opzij…

…om de Belastingdienst te kunnen betalen. Zorg er ook voor dat u privé geen achterstand heeft in de betalingen van belastingen, hypotheek, gas/water/licht, ziektekostenverzekering enzovoort.

7. Zoek een gesprekspartner van buiten
Klankborden met een van onze adviseurs of een ervaren oud-ondernemer kan u ondersteunen in het nemen van belangrijke beslissingen.