Wat te doen als het vervoer staakt als werkgever?

By 11 juni 2019december 8th, 2020Nieuws

Een staking in het openbaar vervoer die van tevoren is aangekondigd, kan werknemers verhinderen om naar de werkplek te reizen. Is thuiswerken geen optie, dan is de werkgever niet verplicht om de nodige maatregelen te nemen zodat zij toch op het werk kunnen verschijnen. Er zijn wel mogelijkheden die in deze situatie uitkomst kunnen bieden voor de werkgever én de werknemer.

Als het openbaar vervoer staakt, komen werkgevers en werknemers voor een ingewikkeld vraagstuk te staan. In sommige organisaties is het geen enkel probleem om vanuit huis te werken, maar dat is natuurlijk niet overal het geval.

Mogen werknemers zelf bepalen thuis te werken?
Alleen in overleg met zijn werkgever zou een werknemer bij een voor aangekondigde ov-staking thuis kunnen werken. Voor parttimers is het soms mogelijk om in overleg met de werkgever een dag in de week te ruilen. Als een werknemer liever een verlofdag opneemt, moet hij die via de gewone weg aanvragen.

Mogen hotelkosten onbelast vergoed worden?
Werkgevers kunnen de hotelovernachting onbelast vergoeden van werknemers die niet bij een collega of andere bekende kunnen overnachten die dichtbij de werkplek woont. Voor binnenlandse reizen zijn logies tot € 102,59 gericht vrijgesteld (tool). Als de werkgever een hoger bedrag vergoedt, dan is het meerdere loon voor de werknemer. De werkgever kan het meerdere ook aanwijzen als eindheffingsloon te laste van de vrije ruimte.

Zijn de kosten van een autorit onbelast te vergoeden?
Werknemers die normaal gesproken hun ov-kosten bij hun werkgever declareren, kunnen op de dag van de staking hun gemaakte zakelijke kilometers declareren. De vergoeding voor die zakelijke kilometers is gericht vrijgesteld (tool) tot € 0,19 per kilometer. 

Mag de werkgever parkeerkosten onbelast vergoeden?
Parkeert een werknemer de auto op het terrein van de organisatie, dan geldt hiervoor een nihil waardering. De werkgever kan die kosten daardoor onbelast vergoeden zonder de vrije ruimte in te zetten. Een vergoeding van de kosten van een parkeerplek buiten het terrein van de organisatie is belast loon voor de werknemer. Deze vergoeding mag ook als eindheffingsloon ten laste van de vrije ruimte gebracht worden.

Als werknemers carpoolen, is de vergoeding dan onbelast?
Werknemers die ervoor kiezen om samen te rijden, kunnen in sommige gevallen toch een reiskostenvergoeding krijgen. Dat kan in twee situaties:

  • De werkgever regelt dat meerdere werknemers met een eigen auto van een werknemer meerijden. Alleen een vergoeding van € 0,19 per kilometer voor de bestuurder valt onder de gerichte vrijstelling, inclusief de kilometers die hij moet omrijden om zijn collega’s op te halen. Regelen werknemers het carpoolen zelf, dan kunnen zij allemáál een onbelaste vergoeding tot € 0,19 per kilometer krijgen. De werkgever mag dan eventuele om rij kilometers niet onbelast vergoeden.
  • Werknemers die met een auto van de zaak carpoolen, mogen geen onbelaste reiskostenvergoeding krijgen.

Heeft u meer vragen? Stel ze grerust aan ons team! 

Bron: 27 mei 2019 Door redactie HR Rendement