Skip to main content

Wachten met het verdelen van uw vermogen tot u uw laatste adem uitblaast

By 1 oktober 2015december 8th, 2020Nieuws

Wachten met het verdelen van uw vermogen tot u uw laatste adem uitblaast, kan voor nabestaanden duur uitpakken. Als u slim schenkt, voorkomt u dat de fiscus met een deel van uw nalatenschap aan de haal gaat.

Uw vermogen heeft het zwaar te verduren. Geld op de bank brengt nauwelijks wat op, de meeste huizen zijn in waarde gedaald en nogal wat beleggers hebben op de beurs klappen opgelopen.

Het kabinet confronteerde senioren die langdurige zorg nodig hebben enkele jaren geleden met aangescherpte vermogenseisen, waardoor ze soms vele duizenden euro’s per jaar moeten bijdragen.

Nu ligt er een voorstel om de omstreden heffing op vermogen aan te passen. Dat pakt goed uit voor kleine vermogens. Wie meer dan pakweg 3 ton heeft, moet meer betalen. Ook wil het kabinet de ouderentoeslag, de vermogensvrijstelling voor gepensioneerden van maximaal 28.236 euro, in 2016 schrappen.

Er zijn mogelijkheden om de pijn in box 3 te verzachten. Daarmee ontsnapt u niet aan de erfbelasting. Want na uw overlijden staat de fiscus klaar om de erfenis af te romen. Een kind dat 300.000 euro erft van zijn overleden moeder, kan 43.860 euro – bijna 15 procent – naar de fiscus brengen.

Wie slim gebruikmaakt van de vrijstellingen in het schenkingsrecht, kan veel geld besparen. ‘Schenken is erven zonder te sterven,’ zegt Bernard Schols (51), hoogleraar successierecht aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Het mooie: het hoeft niet eens te betekenen dat u het vermogen tijdens uw leven al ‘kwijt’ bent.

Elsevier praat u met 24 vragen bij over de mogelijkheden en de valkuilen van schenken.

Bron: http://www.elsevier.nl