Het coronavirus roept veel vragen op bij werkgevers en werknemers. Organisaties moeten zich wapenen tegen COVID-19, bijvoorbeeld door werknemers thuis te laten blijven of thuis te laten werken. Hieronder geven we antwoord op deze vragen.
Als werknemers vanwege het coronavirus in quarantaine moeten, wie draait er dan voor de kosten op?
De werkgever is verplicht om voor een veilige werkplek voor haar werknemers te zorgen. De werkgevers moet dus hygiëneprotocollen opstellen. Samen met de de werknemer wordt per situatie gekeken wat wenselijk is. De werkgever mag haar werknemer verplichten thuis te werken, als de werknemer een risicogebied heeft bezocht en er gevreesd wordt dat de werknemer besmet is.
Als een werknemer ziek is en in quarantaine moet blijven, heeft hij recht op doorbetaling van het loon. Hetzelfde geldt voor iemand die verplicht thuis moet blijven, omdat hij of zij in contact is geweest met iemand die het coronavirus heeft. Deze persoon wordt verplicht thuis te blijven en hij of zij heeft dan recht op doorbetaling van het loon.
Calamiteitenverlof bij sluiting scholen
Als scholen beslissen om tijdelijk te sluiten vanwege besmettingsgevaar kan het soms even duren voordat ouders een opvang hebben gevonden voor hun kinderen. De werknemer kan dan eventueel recht hebben op calamiteitenverlof. Het verlof duurt zo kort mogelijk, totdat de werknemer opvang heeft gevonden.
Minder werk door coronavirus?
Heb je als werkgever minder werk door het coronavirus? Dan kun je een aanvraag doen voor werktijdverkorting. De werkgever ontvangt dan een WW-uitkering voor zijn werknemers over de niet-gewerkte uren en betaalt het loon volledig aan hen door.
Organisaties komen in aanmerking voor werktijdverkorting als zij vanwege buitengewone omstandigheden waaronder het coronavirus, minimaal 2 weken tot maximaal 24 weken minstens 20% minder werk hebben binnen de gehele organisatie.
Ondernemers krijgen uitstel voor belasting betalen
Het kabinet neemt extra maatregelen om de economie te stimuleren vanwege het coronavirus.
Heeft u verder vragen over bepaalde werkgevers/werknemers regelingen rondom het coronavirus? Neem dan gerust contact met ons op.
Bron: Rendement