Heefteen werkgever te veel compensatie ontvangen voor de transitievergoeding van een ontslagen werknemer? Dan kan het UWV dit geld voortaan door middel van een dwangbevel terugvorderen. Dit staat in in de Verzamelwet SZW 2021. In deze wet worden ook diverse andere zaken geregeld.
Wat houdt de compensatie transitievergoedingen in?
Sinds april 2020 kunnen werkgevers bij het UWV compensatie vragen voor betaalde transitievergoedingen aan werknemers die op of na 1 juli 2015 wegens langdurige arbeidsongeschiktheid uit dienst zijn. Daarvoor is het voor deze personen die dus door arbeidsongeschiktheid worden ontslagen niet belangrijk op welke manier de arbeidsovereenkomst is geëindigd. Dat mag door een beëindigingsovereenkomst zijn geweest, opzegging door de werkgever of een ontbinding. Het UWV compenseert de transitievergoeding alleen tot het moment dat de werkgever wettelijk gezien de arbeidsovereenkomst wegens langdurige arbeidsongeschiktheid had moeten ontbinden.
Wat te doen als het fout gaat?
De werkgever vraagt de compensatie zelf aan op basis van een formulier in het Werkgeversportaal van het UWV. Dat betekent dat de compensatie wordt uitbetaald op basis van gegevens die de werkgever zelf aanlevert. Als deze gegevens onjuist zijn, kan het dus voorkomen dat er te veel compensatie wordt uitbetaald. Dit geld moet de werkgever terugbetalen.
Daardoor ontstaat een bestuursrechtelijke geldschuld. Bestuursrechtelijke geldschulden kunnen door middel van een dwangbevel worden ingevorderd, als de overheidsinstantie daar bij wet toe bevoegd is. Voorheen was het UWV voor dit specifieke dwangbevel daar niet toe bevoegd. Daar komt verandering in.
Dwangbevel van het UWV
Als een werkgever ondanks een brief en aanmaning het geld niet terug zal betalen binnen de gestelde termijn ontvangt hij een dwangbevel. Als de werkgever vervolgens niet binnen 2 dagen betaalt, kan beslag worden gelegd op eigendommen, bankrekeningen, andere bedragen die de werkgever nog tegoed heeft.
Bron: Salarisnet