Skip to main content

Tweede Kamer wil tot uitspraak EHvJ geen boetes UBO-register

De Tweede Kamer heeft een motie aangenomen met een verzoek aan het kabinet om tot de uitspraak van het Hof van Justitie van de EU over de publieke toegankelijkheid van gegevens in het UBO-register geen boetes of taakstraffen op te leggen en de uitspraak onverkort op te volgen.

Bij het debat over de bestrijding van witwassen en terrorismefinanciering is een aantal moties ingediend. De volgende moties zijn aangenomen:

  • Een motie die de regering op korte termijn een onderzoek te doen naar de risicoselecties die banken ter implementatie van de Wwft gebruiken.
  • Een motie die de regering verzoekt om het onmogelijk te maken voor banken om gehele branches een bankrekening te ontzeggen
  • Een motie die de regering verzoekt tot de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie over de publieke toegankelijkheid van gegevens in het UBO-register geen boetes of taakstraffen op te leggen en handhaving alleen risico gebaseerd plaats te laten vinden gericht op significante risico’s voor witwassen of andere strafbare activiteiten en tevens de uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie onverkort op te volgen.
  • Een motie dat Oekraïense vluchtelingen op korte termijn een rekening kunnen openen zonder repercussies voor banken.
  • Een motie om het aantal fte’s van de Financial Intelligence Unit aanzienlijk uit te breiden

Bron: Taxence