Prinsjesdag 2018: dit zijn de plannen

By 23 september 2018december 8th, 2020Nieuws

De plannen voor het komende jaar zijn bekend gemaakt op Prinsjesdag. Hieronder lichten wij toe de plannen op financieel/ belasting gebied toe. 

Het gaat goed met de Nederlandse economie. Aankomend jaar groeit de economie met 2,6 procent, overheidsschuld daalt tot onder de 50%. En ook de werkloosheid komt uit op het laagste niveau sinds 2001, op 320.000. De koopkracht stijgt gemiddeld met 1,5%. 
 
Belastingtarieven inkomstenbelasting / naar 2 belastingschijven 
Door de btw-verhoging wordt een kar boodschappen van honderd euro, volgend jaar 2,83 euro duurder. Verder gaan huishoudens meer belasting betalen op aardgas, maar juist minder op elektriciteit. Huishoudens hebben volgend jaar per saldo gemiddeld 500 euro meer te besteden dankzij de belastingmaatregelen van het kabinet. De inkomstenbelasting gaat voor de meeste mensen omlaag. Daar staat dus tegenover dat de dagelijkse boodschappen duurder worden door de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent. 
 
Het kabinet heeft flinke veranderingen in petto voor de inkomstenbelasting. Vanaf 2021 zijn er nog maar twee belastingschijven over, terwijl dat er nu nog vier zijn. De ombouwoperatie moet werken lonender maken. Volgend jaar dalen de meeste tarieven al.
 
In 2021 wordt de heffing van de inkomstenbelasting stukken overzichtelijker. Voor inkomens onder de € 68.507 geldt het basistarief van 37,05%. Inkomens boven die grens vallen in het toptarief van 49,5%. Volgend jaar slaat het kabinet al het pad in om de tarieven naar elkaar toe te laten groeien. 
 
Dividendbelasting
Ondanks de vele protesten ertegen heeft het kabinet toch de afschaffing van de dividendbelasting per 2020 opgenomen in de Wet bronbelasting 2020. Nederland moet namelijk aantrekkelijk blijven voor internationale bedrijven.
 
Ab tarief box 2 inkomstenbelasting
Het kabinet verzacht de komende jaren enigszins de pijn voor directeurengrootaandeelhouders (dga’s) en andere houders van een aanmerkelijk belang. Het tarief in box 2 stijgt de komende jaren namelijk naar 26,9% in plaats van naar 28,5%.
 
Vpb-tarief
Het kabinet zet de komende jaren het mes in de tarieven voor de vennootschapsbelasting (VPB). Al gaat de daling van het toptarief wel minder ver dan in het regeerakkoord was beloofd.
 
Dat ondernemingen minder belasting hoeven af te tikken over hun winsten, had het kabinet bij het regeerakkoord al aangekondigd. De tarieven voor VPB staan nu nog op 20% voor winsten tot aan € 200.000 en op 25% daarboven. Het lage tarief daalt de komende jaren naar 16%, zoals ‘de bedoeling’ was.

Fiets van de zaak
Een fiets van de zaak aanschaffen wordt makkelijker. Op Prinsjesdag gaf het kabinet aan een nieuwe bijtelling speciaal voor fietsen in te stellen, die de papierwinkel van nu vervangt. De nieuwe regels moeten ingaan op 1 januari 2020 en het makkelijker maken om een fiets van je werkgever privé te gebruiken. Een fiets kan met deze regeling dus dezelfde status krijgen als een leaseauto.
 
Versnelde afbouw aftrek rente eigen woning
Op Prinsjesdag bevestigde Koning Willem-Alexander dat de hypotheekrente versneld zal worden afgebouwd. In 2019 verlaagt het Kabinet de hypotheekrenteaftrek nog met een half procentpunt. Dit is het laatste kleine stapje. In de daarop volgende jaren gaat de hypotheekrenteaftrek met drie procentpunt per jaar omlaag. In 2023 bedraagt de maximale aftrek dan nog 37,05%, het tarief van de eerste belastingschijf.

Heeft u vragen? Vraag het ons gerust.