Het ontslagrecht en de ww worden de komende jaren flink hervormd. Dat hebben de vijf politieke partijen VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie met elkaar afgesproken in het Lenteakkoord. Vanaf 2014 betalen werkgevers de eerste zes maanden van een ww-uitkering, worden ontslagvergoedingen beperkt en het ontslagrecht versoepeld. Inmiddels zijn meer details bekend van deze toch wel omstreden hervormingsplannen. Of alles uiteindelijk doorgaat, hangt onder meer af van een nieuw kabinet.
Werkgever betaalt deel ww-uitkering
Werkgevers betalen vanaf 2014 maximaal zes maanden de ww-uitkering van hun ontslagen werknemer. De precieze vormgeving van deze maatregel moet nog worden uitgewerkt. Waarschijnlijk betaalt u straks één maand ww per dienstjaar met een minimum van drie maanden en een maximum van zes maanden als uw werknemer een contract voor onbepaalde tijd had. Ook als uw werknemer een tijdelijk contract heeft en dit eindigt, betaalt u (maximaal) de eerste zes maanden ww.
Mogelijk komt er een uitzondering voor kleine werkgevers. Zij hoeven waarschijnlijk niet de eerste maanden van de ww te betalen, omdat kleine werkgevers relatief hard geraakt worden door deze maatregel.
Let op Omdat het hele hervormingsplan pas in 2014 aanvangt, gaat in 2013 de ww-premie voor werkgevers tijdelijk omhoog. |
Ontslagvergoeding wordt transitiebudget
De huidige ontslagvergoeding maakt plaats voor een transitiebudget. Dit budget bedraagt een kwart maandsalaris per gewerkt dienstjaar met een maximum van een halfjaarsalaris en geldt voor zowel vaste als tijdelijke werknemers. De ontslagen werknemer kan niet vrij beschikken over het budget. Het transitiebudget is bedoeld om de stap naar een andere baan makkelijker te maken. Het moet dan ook worden gebruikt voor scholing of bijvoorbeeld voor het inschakelen van een outplacementbureau.
Einde twee ontslagroutes
Er komt een einde aan de keuze tussen twee ontslagroutes: ontslag via het UWV of via de kantonrechter. De preventieve toetsing van ontslag (door het UWV of door de rechter) komt te vervallen. De werkgever moet de werknemer schriftelijk informeren over het voorgenomen ontslag en er komt een verplichte hoorprocedure. Zo krijgt de werknemer de mogelijkheid om te reageren op het ontslag voordat de werkgever de arbeidsovereenkomst kan opzeggen. De gang naar de rechter wordt niet afgesloten. De werknemer die vindt dat zijn ontslag onterecht is, kan nog steeds een beroep doen op de rechter.
De opzegtermijn voor werkgevers en werknemers wordt straks standaard twee maanden, ongeacht of het nu gaat om het beëindigen van een vast contract of het tussentijds beëindigen van een tijdelijk contract. Nu is de opzegtermijn nog afhankelijk van de lengte van het dienstverband.
Plannen nu al omstreden
Inmiddels is de kritiek op de hervormingsplannen losgebarsten. De vijf politieke partijen verwachten dat door de hervormingen werkgevers sneller werknemers zullen aannemen, omdat zij makkelijker en goedkoper werknemers weer kunnen ontslaan. Werknemers zouden bovendien sneller nieuw werk kunnen vinden, omdat het ontslagrecht en de ww worden ingezet voor scholing en begeleiding naar een nieuwe baan. De praktijk is echter niet overtuigd. De hervorming zou slecht zijn voor de economie en de plannen pakken ongunstig uit voor zowel werknemer als werkgever. Het laatste woord hierover is nog lang niet gezegd. De komende tijd zullen wij u op de hoogte houden.