Nieuwe modelovereenkomsten voor ZZP Nederland

By 11 juli 2016december 8th, 2020Nieuws

Per 1 mei 2016 is een van de grootste verandering voor de ZZP markt in jaren doorgevoerd.
De VAR is komen te vervallen en heeft plaats gemaakt voor de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (Wet DBA). Hiermee wil de overheid schijnzelfstandigheid terugdringen en meer balans brengen in de verhouding tussen loondienst en zelfstandigheid.

Tot 1 mei 2017 geldt een overgangsperiode, waarin ZZP’ers en hun opdrachtgevers de tijd krijgen om hun opdrachtovereenkomsten te voldoen aan de eisen van de wet DBA. Gedurende deze periode hanteert de Belastingdienst het protocol van milde handhaving.

ZZP-ers moeten vanaf 1 mei 2016 hun ondernemerschap en bedrijfsvoering anders gaan inrichten. Zij kunnen niet meer een Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) aanvragen bij de belastingdienst. In plaats daarvan wordt van ZZP-ers verwacht dat ze een door de belastingdienst goedgekeurd modelovereenkomst afsluiten met hun opdrachtgever. Werken volgens deze modelovereenkomsten verzekert, dat er geen sprake is van een arbeidsrelatie op basis van dienstbetrekking tussen deze persoon en zijn/haar opdrachtgever. Daarmee wordt voorkomen dat loonheffingen moeten worden ingehouden bij zowel opdrachtgever en als opdrachtnemer. Uiteraard moet de feitelijke situatie dan wel overeenkomen met wat in de overeenkomst staat.
Bron: Consultancy.nl · 6/6/2016

Bijeenkomst
Ondanks het invoeren van modelovereenkomsten die de rol van de VAR overnemen, worstelen werkgevers, intermediairs en ZZP’ers nog altijd met veel onbeantwoorde vragen.
Kom naar de bijeenkomst van Van Bergen op dinsdag 6 september en krijg antwoord.

Advies over modelovereenkomsten
Bij van Bergen Ondernemerszaken bent u op het juiste adres voor advisering over de modelovereenkomsten. Zowel de zelfstandige ondernemers als de opdrachtgever kunnen wij met onze specialisten deskundig bijstaan. Neem contact op met Chantal van Kempen of Maerten Kurdela.
Of neem deel aan de bijeenkomst op 6 september.