Nieuwe maatregelen tegen schijnconstructies voor 2017

By 31 januari 2017december 8th, 2020Nieuws

Vanaf 1 januari 2017 zijn er nieuwe maatregelen tegen schijnconstructies ingegaan. Met ingang van deze datum betalen werkgevers tenminste het netto equivalent van het volledige minimumloon. Er mogen alleen volgens de wet verplichte of toegestane bedragen worden ingehouden op dit minimumloon. Voorbeelden hiervan zijn belastingen en premies. Verdient de werknemer meer dan het wettelijk minimumloon dan mag de werkgever bedragen inhouden tot aan het wettelijk minimumloon.
 
Verboden constructie

Met deze nieuwe maatregelen zijn alle constructies verboden waarbij de werkgevers minder dan het hele (netto) minimumloon uitbetalen. Als een werkgever maaltijdkosten of verzekeringspremies inhoudt op het (netto) loon en dit resulteert in een loon dat lager ligt dan het wettelijke minimumloon, dan is deze constructie niet meer toegestaan. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld:

  • Inhouding voor een bekeuring;
  • Bijdrage aan een personeelsvereniging;
  • Of andere aspecten die ervoor zorgen dat de werknemer onder het wettelijk minimumloon komt. 
Toegestane inhoudingen 
Inhoudingen op kosten voor huisvesting (maximaal 25% van het minimumloon) en inhouding op kosten voor de zorgverzekering zijn wel mogelijk. Daarvoor dient de werknemer schriftelijk aan te geven dat de werkgever de bevoegdheid heeft om deze handelingen uit te voeren (volmacht). 
 
Beslaglegging/loonbeslag
Deze nieuwe maatregelingen gelden niet voor beslaglegging of een loonbeslag. In dat geval mag er wel minder worden uitbetaald dan het (netto equivalent) van het wettelijk minimumloon.
 
Heeft u vragen of wilt u meer weten over deze maatregelen/constructies? Neem dan contact op met onze salarisadministratie. U kunt ons per mail salaris@van-bergen.nl of telefonisch (024) 323 38 23 bereiken.