Loonplan arbeidsgehandicapten van de baan

By 16 september 2018december 8th, 2020Nieuws

Het plan om arbeidsgehandicapten minder te betalen dan het minimumloon is van tafel. Het kabinet is tot de conclusie gekomen dat het plan te complex is om uit te voeren. Haagse bronnen bevestigen berichtgeving hierover door de NOS.

De maatregel stond in het regeerakkoord. Het idee erachter was dat werkgevers meer arbeidsgehandicapten in dienst zouden kunnen nemen. De maatregel zou bovendien een besparing van vijfhonderd miljoen euro opleveren.
 
Het plan maakte veel kritiek los. Arbeidsgehandicapten voelden zich gediscrimineerd. De regeringspartijen D66 en ChristenUnie hadden grote moeite met het plan.
Verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) komt snel met een nieuw plan dat het eenvoudiger moet maken om arbeidsgehandicapten in dienst te nemen.
 
“Fatsoen heeft gewonnen. Heel goed nieuws”, zegt CNV-voorzitter Maurice van Limmen in een reactie. Ook mensen met een arbeidsbeperking moeten als volwaardig werknemer aan de slag kunnen, aldus de vakbondsman.
 
In de Tweede Kamer klinken eveneens opgeluchte reacties. “Loondiscriminatie van tafel!”, twittert PvdA’er Gijs van Dijk tevreden. “Een schaamteloos plan zonder enig draagvlak, heel verstandig om het van tafel te halen”, vindt Kamerlid Jasper van Dijk van de SP.
 
Ook de jongerenorganisatie van het CDA is blij. “Het idee om mensen met een arbeidsbeperking onder het minimumloon te betalen was niet alleen in strijd met mensenrechtenverdragen, het is ook gewoon onmenselijk”, aldus voorzitter Lotte Schipper. Volgens ChristenUnie-senator Peter Ester stond het plan “haaks op een inclusieve samenleving”.
 
Bron: ANP