Skip to main content

Is een dga verplicht verzekerd bij ongelijk aandelenbelang?

Directeuren-grootaandeelhouders (dga’s) worden regelmatig geconfronteerd met juridische vraagstukken rondom hun verzekeringsplicht voor de werknemersverzekeringen. Bij een ongelijke aandelenverdeling kunnen zij als werknemer worden aangemerkt, waardoor zij verplicht verzekerd kunnen zijn. Recente rechtspraak heeft dit punt opnieuw bevestigd.

Algemene regel: geen verplichte verzekering
Dga’s zijn doorgaans niet verplicht verzekerd voor werknemersverzekeringen zoals de WW of de Ziektewet. Dit komt doordat zij zowel werknemer als werkgever van hun eigen bv zijn. Vanwege het ontbreken van een gezagsverhouding kunnen zij niet tegen hun wil worden ontslagen. Wanneer een dga echter volgens wettelijke criteria een minderheidsbelang heeft, kan hij als werknemer worden beschouwd en dus verplicht verzekerd zijn. De rechter buigt zich regelmatig over dergelijke geschillen.

Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2016
In 2014 richtte een groep medische specialisten op het gebied van radiologie en geneeskunde een bv op. Zij traden op als aandeelhouders en bestuurders van de bv, terwijl ze tegelijkertijd als radiologen binnen de bv werkten. De inspecteur gaf toen aan dat zij niet verplicht verzekerd waren voor de werknemersverzekeringen, mits sprake was van een gelijke aandelenverdeling.

Dit veranderde per 1 januari 2016 met de invoering van de Regeling aanwijzing directeur-grootaandeelhouder 2016. Deze regeling stelt dat dga’s alleen vrijgesteld zijn van verplichte werknemersverzekeringen bij een nagenoeg gelijke verdeling van het aandelenkapitaal. De vraag was of de radiologen vanaf dat moment wél verplicht verzekerd waren.

Verplichte verzekering bevestigd
De bv stelde dat de aandeelhouders een gelijk economisch belang hadden en als dga’s moesten worden aangemerkt. Rechtbank Gelderland oordeelde echter anders. De aandelenverdeling varieerde namelijk tussen 1,43% en 2,60%, wat geen gelijke of nagenoeg gelijke verdeling vormt. Ook wees de rechtbank het beroep van de bv op het vertrouwensbeginsel af. De inspecteur had in 2014 immers expliciet aangegeven dat de vrijstelling zou vervallen bij een wijziging van de regeling. Daarom oordeelde de rechtbank dat de aandeelhouders vanaf 1 januari 2016 verplicht verzekerd waren voor de werknemersverzekeringen.