Hoe gebruik ik als ondernemer de werkkostenregeling (WKR)?

Via de werkkostenregeling (WKR) kunt u als werkgever onbelaste vergoedingen aan uw werknemers geven. U mag ook zaken vergoeden waar een werknemer privé voordeel van kan hebben. Denk aan gereedschap, tablets, sportabonnementen of kerstpakketten.

Vrije ruimte verhoogd

Vanaf 2024 wordt de vrije ruimte in de WKR verruimd van 1,7% naar 1,92% tot een loonsom van €400.000.

Voor heel 2023 wordt de Werkkostenregeling tijdelijk verruimd naar 3% tot een loonsom van €400.000 om enkele werkgeverslasten voor 2023 te verlagen en investeringen aantrekkelijk te maken.

De vrije ruimte stijgt in 2023 hierdoor tijdelijk van € 6.800 naar € 12.000 bij een loonsom van precies € 400.000. De vrije ruimte bedraagt €7.680 vanaf 2024. Dit zorgt ervoor dat werkgevers meer onbelaste vergoedingen kunnen geven aan werknemers. Er is een extra onbelaste vergoeding van € 650 per werknemer mogelijk bij 8 werknemers die samen € 400.000 verdienen.

Gerichte vrijstellingen werkkostenregeling
Onder voorwaarden gaan bepaalde vergoedingen niet ten koste van uw vrije ruimte. Enkele voorbeelden van vergoedingen met een gerichte vrijstelling zijn:

  • abonnementen voor openbaar vervoer;
  • reiskosten tot € 0,21 per kilometer;
  • verhuiskosten vanwege werk;
  • maaltijden bij overwerk;
  • sinds 2020: aanvragen van een verklaring omtrent gedrag (VOG).

Noodzakelijkheidscriterium werkkostenregeling
Het noodzakelijkheidscriterium geldt voor bepaalde producten, zoals gereedschap, tablets en smartphones. Deze goederen kunt u belastingvrij geven als u deze nodig vindt voor het werk. Het privégebruik is dan niet meer van belang.

Nihilwaarderingen werkkostenregeling
Bepaalde voorzieningen op de werkplek gaan niet ten koste van de vrije ruimte. Deze krijgen een zogeheten nihilwaardering. Denk aan:

  • ter beschikking gestelde werkkleding;
  • koffie en thee op de werkplek;
  • fitnessruimte op de werkplek.

In het Handboek Loonheffingen 2022 van de Belastingdienst staat een overzicht van loon in natura waarvoor een nihilwaardering geldt in de werkkostenregeling.

Hoe voert u de WKR in?
Lees hier een stappenplan

Bron: Rijksoverheid, Belastingdienst