Skip to main content

Handhaving op schijnzelfstandigheid hervat vanaf 2025

Op 1 januari 2025 eindigt het handhavingsmoratorium, wat betekent dat de Belastingdienst vanaf dat moment weer loonheffingen kan naheffen bij opdrachtgevers wanneer een zzp’er als werknemer wordt aangemerkt. Correcties kunnen echter alleen met terugwerkende kracht worden doorgevoerd vanaf 1 januari 2025. De staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst heeft aangekondigd dat er in het eerste kalenderjaar na het moratorium geen vergrijpboetes zullen worden opgelegd bij correcties. Daarnaast heeft hij bekendgemaakt dat de Belastingdienst vanaf 6 september 2024 geen nieuwe aanvragen of verlengingen van modelovereenkomsten meer in behandeling neemt.

Reactie
Het kabinet erkent dat de beëindiging van het handhavingsmoratorium voor veel opdrachtgevers en zzp’ers een spannend moment is. Daarom zal de Belastingdienst soepel omgaan met het opleggen van vergrijpboetes, mits de opdrachtgever kan aantonen dat zij stappen ondernemen om schijnzelfstandigheid binnen hun organisatie te verminderen. In dat geval zullen er over het eerste jaar na de beëindiging (2025) geen vergrijpboetes worden opgelegd bij correcties over de kwalificatie van de arbeidsrelatie. Wat precies wordt verstaan onder “stappen ondernemen” is echter nog onduidelijk. Is het inwinnen van informatie of het volgen van een cursus bijvoorbeeld voldoende? Het woord “verminderen” suggereert dat opdrachtgevers niet volledig hoeven te stoppen met schijnzelfstandigheid.

Vergrijp- en verzuimboetes
Bij opzettelijke overtredingen kan de vergrijpboete oplopen tot 50% van de onterecht niet aangegeven loonheffing. Bij grove nalatigheid bedraagt deze 25%. Daarnaast kunnen verzuimboetes worden opgelegd voor het niet, te laat of onvolledig doen van aangifte (aangifteverzuim) of het te laat of onvoldoende betalen van de verschuldigde bedragen (betaalverzuim).

Werken volgens modelovereenkomst
Het kabinet heeft besloten dat de Belastingdienst stopt met het beoordelen van nieuwe modelovereenkomsten. Bestaande, goedgekeurde modelovereenkomsten kunnen nog wel worden gebruikt tot hun einddatum. Het blijft echter essentieel dat er wordt gewerkt volgens de afspraken in de modelovereenkomst. Als de Belastingdienst aantoont dat er in de praktijk niet volgens de overeenkomst wordt gewerkt en er feitelijk sprake is van een arbeidsovereenkomst, kan vanaf 2025 naheffing plaatsvinden.

Bron: Fiscount