BV-recht per 1 oktober 2012 ingrijpend gewijzigd

By 17 september 2012december 8th, 2020Nieuws

Flexibele BV per 1 oktober 2012: Wat verandert er voor u?
Is uw onderneming op dit moment ondergebracht in één of meer BV’s? Of overweegt u als ondernemer de overstap naar de BV-vorm of wilt u graag een bedrijf starten?
Dan wijzen wij u graag op de ingrijpende wijzigingen in het BV-recht per 1 oktober a.s.. Deze nieuwe regels bieden meer flexibiliteit en vrijheid om uw BV naar eigen wensen in te richten, maar soms ook meer risico.

De belangrijkste wijzigingen in het BV-recht voor u op een rij:

 • BV oprichten makkelijker
  Het nieuwe BV-recht maakt het makkelijker om een BV op te richten. Zo is een startkapitaal van 18.000 euro niet meer nodig en vervalt de verplichte bankverklaring en accountantsverklaring. Voor (startende) ondernemers die deze 18.000 euro niet hebben, wordt de keuze voor de rechtsvorm BV nu een reële optie.
 • Verplichte uitkeringstoets voor alle BV’s
  Het nieuwe BV-recht brengt ook voor bestaande BV’s veranderingen met zich mee. Zo wordt er voor alle BV’s de verplichte uitkeringstoets ingevoerd. Deze houdt in dat het bestuur moet toetsen of de BV na een uitkering in staat is de opeisbare schulden te betalen.
 • Meer mogelijkheden via aanpassing statuten
  Het nieuwe BV-recht biedt meer mogelijkheden om minder dwingende regels af te spreken. Zoals een eigen geschillenregeling creëren. Hiervoor moeten bestaande BV’s wel de statuten laten aanpassen.
 • Certificaten van Aandelen
  Het onderscheid tussen met- en zonder medewerking uitgegeven certificaten van aandelen verdwijnt. Het nieuwe onderscheid is of de statuten wel of niet vergaderrechten aan de certificaten verbinden. Deze nieuwe regeling maakt duidelijk welke rechten een bepaalde certificaathouder heeft
 • Besluitvorming buiten vergadering wordt flexibeler
 • Verplichte blokkeringsregeling wordt afgeschaft
 • Introductie van stemrechtloze en winstrechtloze aandelen
 • Uitkeringen door de B.V.
  In het nieuwe systeem is er ten aanzien van een uitkering aan de aandeelhouders een actieve rol weggelegd voor het bestuur van de vennootschap.

Wij adviseren u graag bij de mogelijkheden en eventuele veranderingen voor uw bedrijf. Maak direct een afspraak met ons. Bel: T (024) 323 38 23.