Bij ontbreken dubbele bewustheid geen uitdeling

Een dga en zijn echtgenote verkopen in maart 2017 hun woning voor € 768.000 aan de holding-bv, waarvan de dga enig aandeelhouder is. De verkoopwaarde is door een lokale NVM-taxateur in 2016 vastgesteld. De woning is verkocht aan de holding-bv met terugwerkende kracht naar 1 september 2015. De Rijkstaxateur taxeert de woning echter op € 671.000. De inspecteur stelt daarom dat de holding-bv de dga heeft bevoordeeld door de woning voor een te hoge prijs te kopen. Volgens de inspecteur is er daarom sprake van een uitdeling van € 97.000. Hij legt navorderingsaanslagen op aan de dga en zijn echtgenote. Maar is dat terecht?

Rechtbank Zeeland-West-Brabant oordeelt dat er geen sprake is van een uitdeling. Een uitdeling vereist een dubbele bewustheid (bij de bv én de dga) van een vermogensverschuiving. De woning is getaxeerd door een erkende NVM-makelaar. De dga mocht daarom als leek vertrouwen op de vastgestelde waarde. Daardoor ontbreekt de (dubbele) bewustheid van een vermogensverschuiving. De rechtbank betrekt daarbij ook de omstandigheden voorafgaand aan de verkoop van de woning aan de holding-bv.

Omstandigheden
De dga en zijn vrouw hebben voorafgaand aan de verkoop geprobeerd om hun woning onderhands te verkopen voor € 849.000. Toen dat niet lukte, besloten zij om de werk-bv van de holding-bv tijdelijk (tot aan de verkoop) te verhuizen naar de woning, omdat de werk-bv een representatieve ruimte nodig had. Toen de woning onverkoopbaar bleef, besloten zij de woning aan de holding-bv te verkopen, waarna de werk-bv de woning huurde van de holding- bv. De rechtbank acht deze verklaring geloofwaardig. De navorderingsaanslagen moeten worden vernietigd.

Bron: Fiscount