Skip to main content

Belastingdienst blijft controleren op afdrachtvermindering onderwijs

By 21 maart 2014december 8th, 2020Nieuws

Met ingang van 1 januari 2014 is de afdrachtvermindering onderwijs afgeschaft. Deze is vervangen door de Subsidieregeling Praktijkleren. Ondanks afschaffing blijft de Belastingdienst voorlopig controleren of werkgevers de afdrachtvermindering onderwijs in het verleden goed hebben toegepast. Wie niet aan alle voorwaarden heeft voldaan, riskeert bij controle niet alleen een naheffing, maar ook een boete.

Check daarom uw aangifte loonheffingen en uw administratie, zodat u zeker weet dat u de regels voor de afdrachtvermindering onderwijs wel goed heeft toegepast.

Controle op afdrachtvermindering
De Belastingdienst heeft in november vorig jaar al laten weten voorlopig te blijven controleren op een juiste toepassing van de afdrachtvermindering onderwijs. Uit een onderzoek is namelijk gebleken dat deze lang niet altijd juist wordt toegepast. Inmiddels is in de praktijk ook een intensivering van de controle op de afdrachtvermindering onderwijs door de Belastingdienst waargenomen.

Let op!
Indien blijkt dat de afdrachtvermindering niet goed is toegepast, kan de Belastingdienst bij controle tot vijf jaar teruggaan. In 2014 kan de Belastingdienst dan ook met terugwerkende kracht naheffingsaanslagen opleggen tot en met 2009.

Een check kan geen kwaad
Met een goede check van uw administratie en de door u ingediende aangifte loonheffingen kunt u een naheffingsaanslag met een verzuim- of vergrijpboete wellicht voorkomen. Waar moet u zoal op letten?

  • Controleer of u de afdrachtvermindering onderwijs voor de juiste categorieën werknemers en leerlingen heeft toegepast. In totaal kende de afdrachtvermindering acht categorieën.
  • Controleer of u voor elke werknemer heeft voldaan aan de voorwaarden. Denk daarbij aan de administratieve verplichtingen, zoals het bij uw administratie bewaren van een ondertekende leer-werkovereenkomst of een onderwijsarbeidsovereenkomst.
  • Controleer per aangifte loonheffingen hoeveel afdrachtvermindering u voor elke werknemer heeft toegepast. Klopt de hoogte van de afdrachtvermindering? U kunt dit controleren aan de hand van de start- en einddatum van de opleiding, de duur van de afdrachtvermindering en het toetsloon voor de berekening van de afdrachtvermindering. Zorg er ook voor dat u al deze gegevens goed bij uw salarisadministratie bewaart.
  • Controleer of is voldaan aan de onderwijs- en kwaliteitsvereisten. Is de gevolgde opleiding een volledige en erkende crebo- (BBL) of croho- (hbo-)opleiding? Had uw werknemer destijds de intentie om een volledige opleiding te volgen en is deze opleiding ook daadwerkelijk volledig gevolgd? Controleer of de in de leer-werkovereenkomst of de onderwijsarbeidsovereenkomst opgenomen resultaten ook daadwerkelijk door uw werknemer zijn bereikt. Er geldt overigens geen diplomaeis. Ook als uw werknemer er niet in geslaagd is om zijn opleiding met succes af te ronden, is de afdrachtvermindering onderwijs van toepassing.
Let op!
Op dit moment loopt er een gerechtelijke procedure over de vraag of de afdrachtvermindering onderwijs ook geldt voor een deelkwalificatie. De Belastingdienst vindt van wel en controleert hier ook op. In juni 2013 besliste rechtbank Noord-Nederland dat de afdrachtvermindering bij een deelkwalificatie dan niet kan worden toegepast. Volgens de rechtbank moet de onderwijsinspanning gericht zijn op het uiteindelijk afronden van een volledige beroepsopleiding. Tegen deze uitspraak is hoger beroep aangetekend.

Twijfelt u of u aan alle voorwaarden heeft voldaan en de afdrachtvermindering onderwijs goed heeft toegepast, neem dan contact op met uw adviseur. Mocht blijken dat dit niet het geval is, dan moeten de aangiften loonheffingen namelijk zo snel mogelijk worden gecorrigeerd.