Auto en eenmanszaak

By 4 oktober 2011december 8th, 2020Nieuws

Op verjaardagen een populair onderwerp: de auto van de zaak. Als ondernemer / ZZP’er heeft u de luxe van een keuze hierbij!
De meeste discussies op die verjaardagen spitsen zich toe op de vraag “de auto op de zaak of juist privé laten?” Om deze discussie volledig te voeren wordt het volgende vaak vergeten.

De personenauto kan voor de inkomstenbelasting op privé worden gezet (dus niet op de balans) maar tegelijkertijd voor de omzetbelasting wel zakelijk worden aangemerkt!
Dit kan erg voordelig zijn bij met name een investeringsvraag. Stel, de aan te schaffen auto moet met btw worden gekocht, dan is de complete btw aftrekbaar en terug te vorderen.
Daarna behandelt u de auto als ware hij zakelijk, dus alle facturen en bonnen bewaren, zonder dat deze kosten worden opgevoerd. De btw kan u terugvragen en de beruchte bijtelling bij de aangifte inkomstenbelasting is niet van toepassing.
Wel dient u bij de laatste btw-aangifte van het jaar 12% over de bijtelling af te dragen. Dit laatste is per 1 juli 2011 gewijzigd in 2,7% over de cataloguswaarde van de auto.
U ziet, ook politiek blijft het een populair onderwerp.

NB. in BV-situaties geldt dit dus niet.