Testen en vaccineren voor werkgevers. Wanneer mag je als werknemer weer terug naar kantoor?

Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door KPMG blijkt dat 90% van de werkgevers aan werknemers wil vragen zich te melden als zij zijn gevaccineerd. Het kan zo zijn dat een werknemer zich niet wil laten vaccineren. In Nederland mag de werkgever nooit de gezondheid en de gegevens over de gezondheid van zijn werknemers registreren. Ook een vaccinatiebewijs biedt geen oplossingen, omdat er in Nederland geen officieel vaccinatiebewijs is. De persoon die ingeënt is, krijgt een bewijs van inenting mee, maar dit is geen officieel bewijs. Het is nooit mogelijk om een werknemer, bezoeker of klant te verplichten om een dergelijk bewijs te laten zien.

Hoe moet je als werkgever hier mee omgaan?
De werkgever kan hiervoor de bedrijfsarts inschakelen. Een bedrijfsarts mag wel vragen naar vaccinaties en andere medische gegevens als daar een goede reden voor is. Deze gegevens mogen niet gedeeld worden met de werkgever, maar de bedrijfsarts kan de werkgever wel adviseren. Bijvoorbeeld als een werknemer zich niet wil of kan laten vaccineren en wel werkzaam is op een risicovolle plek voor zijn gezondheid.

Ook kan testen op het werk een oplossing bieden. Werkgevers mogen dit aanbieden aan hun werknemers. Het laten testen mag alleen niet verplicht gesteld worden en de werkgever mag ook niet vragen naar de testuitslag. Ook dat is voorbehouden aan de bedrijfsarts.

Subsidie coronatest
Werkgevers die hun werknemers zonder klachten coronatests willen aanbieden, kunnen hiervoor subsidie krijgen. Het advies is om twee keer per week werknemers te testen. De regeling vergoedt zowel antigeensneltesten als testen voor begeleide zelfafname. De regeling die vandaag ingaat loopt tot en met 31 mei 2021, met een mogelijkheid tot verlengen met een maand. Arbodiensten en BIG-geregistreerde artsen kunnen zich aanmelden voor deze regeling. Zij voeren vervolgens op aanvraag van de werkgevers de testen uit. Per test ontvangen zij een tegemoetkoming van € 20 excl. BTW.

Thuiswerken
Ook na vaccinatie mag de werkgever de werknemers niet verplichten om naar kantoor te komen. Voorlopig wordt door de overheid geadviseerd om thuis te werken, tenzij het niet anders kan. Het is daarnaast ook nog onduidelijk of een gevaccineerd persoon het coronavirus kan verspreiden.

Bron: Rijksoverheid, Salarisnet