Nederland is een fietsland. Fietsen is goed voor een mentale en fysieke gezondheid en goed voor het milieu. Vandaar dat steeds meer werkgevers hun werknemers stimuleren om met de fiets naar kantoor te komen.
Een fiets van de zaak is een goede en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde. Voorheen was afstand soms nog een probleem, maar tegenwoordig kan dat opgelost worden met een elektrische fiets.
Sinds 2020 is er een vereenvoudigde fiscale maatregel van kracht, die het voor werkgever aantrekkelijk maakt om werknemers een fiets van de zaak aan te bieden.
Een fiets ter beschikking stellen aan werknemers
Bij een werknemer wordt er 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets opgeteld bij het inkomen, als bijtelling voor het privégebruik. Wil je als werkgever er geen kosten aan hebben? Dan kun je er ook voor kiezen om een percentage in te houden op het brutoloon van de werknemer. De voordelen hiervan zijn:
- Fiscaal aantrekkelijk voor de werknemer bij inhouden brutoloon
- Onderhoud en reparatie zijn voor de werkgever
- Stimuleert gezondheid
- Werkgever doet investering
- Werkgever blijft eigendom van de fiets
- Werknemer kan ook privé op fiets rijden, door klein percentage bijtelling
Een leasefiets
Daarnaast is het ook een optie om een leasefiets aan te bieden. De werknemer betaalt dan ook een bijtelling voor het privégebruik. Het leasen van een fiets zorgt ervoor dat je als werkgever verder weinig administratieve lasten hebt. Alles is bij de prijs inbegrepen: reparaties, verzekering, onderhoud etc. De fiets blijft dan eigendom van het leasebedrijf en aan het einde van een leasecontract kan de fiets vaak overgenomen worden.
Ook kan er gekozen worden voor bruto uitruilen. De werknemer betaalt dan de werkgever terug via het brutoloon. Er kan dan gebruik worden gemaakt van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Dit houdt in dat je als werkgever vergoedingen en vestrekkingen kunt geven zonder dat deze worden belast.
Een werknemer een renteloze lening geven
Een werknemer kan een fiets kopen door als werkgever een renteloze lening te geven. De werknemer hoeft de aanschafprijs niet in een keer uit te geven. Het kan afgelost worden via reiskostenvergoeding. De werknemer betaalt zelf de bijkomende kosten voor onderhoud en reparatie. Het is hierbij belangrijk dat er afspraken gemaakt worden bij voortijdig beëindigen dienstverband. Daarnaast is deze manier niet fiscaal interessant voor een werknemer.
Wilt u meer informatie over fiets van de zaak? Neem dan contact op met ons team.
Bron: Bovag