Skip to main content

Het thuiswerken zorgt voor veel klachten. Het ziekteverzuim is het afgelopen jaar flink toegenomen. Thuiswerken vraagt om een goede werk – privé balans. Het is voor veel mensen moeilijk om daar een goede balans in te vinden.

Veel ballen tegelijkertijd in de lucht houden is voor niemand haalbaar. Als je werk-privé situatie door elkaar heen lopen, is het soms lastig om goed en op tijd je grenzen aan te geven. Wij geven je hieronder enkele tips.

1} Wat is het belangrijkste?

Ga aan de slag met prioriteiten stellen. Wat is voor jou het belangrijkste? Het zien van die ene vriendin, het doorgroeien in je baan etc. Durf keuzes te maken en durf te kiezen wat jou het gelukkigst maakt. Het wil niet zeggen: doe het een niet, en ga volledig voor het andere. Wel houdt het in: doe het ene wat minder, of wat korter.

2} Alles perfect is onmogelijk 

Een drukke baan gecombineerd met een druk gezinsleven, een grote vriendenkring, een drukke en verantwoordelijke baan, loopt op een gegeven moment tegen haar grenzen aan. Bepaal regelmatig opnieuw wat nu het belangrijkste is dat echt ‘even’ perfect moet gaan. Concentreer daarop, en accepteer dat al die andere iets minder belangrijke zaken minder perfect verlopen. Goed is vaak goed genoeg. Behoud focus op dat wat voor jou écht belangrijk is.

3} Werk flexibel

Ga in gesprek met je werkgever om flexibeler te kunnen gaan werken. Werk af en toe thuis, af en toe op kantoor. Goed voor het gezin en vooral goed voor jezelf. Mensen die (deels) zelf hun werk- en privétijden kunnen bepalen werken beter, langer en gezonder.

4} Compensatie bieden

Let op als werkgever op de balans in het hele leven van je werknemers. Mensen hebben tijd nodig om bij te komen van een drukke werkdag, te ontspannen, te sporten, tijd door te brengen met familie en vrienden én voldoende te slapen. Uiteindelijk draagt dit er toe bij dat zij de volgende werkdag productiever zijn en beter werk kunnen leveren. Dit verschilt per individu hoeveel tijd iemand daarvoor nodig heeft.

5} Maak een planning 

Plan je dag in. Niet alleen met werkactiviteiten, maar ook met rust- en ontspan momenten. Alle dingen die je op een dag doet, moeten ingepland worden, zodat je actief stil staat bij bijv. beweging op een dag, ontspan momenten, je werk activiteiten, even bijkletsen met die vriendin.

6} Ken jezelf

Jij weet als geen ander hoe jij het meest productief kunt zijn. Plan je dagen dan zo in dat je alles kunt doen dat je wilt doen. Doe verschillende werkzaamheden op vaste tijden. Zoals concentratietaken op de helderste werkuren, en mails lezen en sorteren aan het begin of einde van elke werkdag. Zorg dat je uren blokt in je agenda om echt uitvoerende werkzaamheden uit te voeren. Laat jezelf niet afleiden en behoud focus op je activiteit.

7} Beweeg voldoende en eet gezond

Gezonde voeding en voldoende beweging zijn cruciaal voor een goede gezondheid. Deze positieve stofjes die gezonde voeding en beweging in je losmaken, zorgen ervoor dat je productief blijft, maar ook even kunt ontspannen en helpt je weer om op nieuwe inzichten te komen. Een betere werk- privé balans kan alleen in een gezond lichaam.